planimetria
zadanie: podstawy trapezu maja dlugosci a oraz b oblicz dlugosc odcinka rownoleglego do podstaw trapezu
ktorego koncami sa punkty nalezace do amion trapezu jezeli wiesz ze dzieli on trapez na
trapezy o rownych polach

jakies podpowiedzi
29 lut 08:14
krystek:

Wyjdź od P
t=P
1+P
2
29 lut 08:40
zadanie: a+b/2*h=(a+x)/2*h
1+(x+b)/2*h
2 i co teraz

h=h
1+h
2
29 lut 22:37
zadanie:
29 lut 22:54
Mila: Szkoda, że nie skończyłeś poprzedniej wersji.
To będzie tak:
| a+b | | a+x | | 1 | | x+b | | 1 | |
| *h = |
| * |
| h + |
| * |
| h / *2 /:h |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(a+b)=(a+x)* |
| +(b+x)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a+b= |
| a+ |
| x+ |
| b+ |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 lut 23:08
zadanie: w odpowiedzi mam ze to jest √a2+b2/2 bo nie wiadomo czy ten odcinek jest rownooddalony od
podstaw
29 lut 23:22
Mila: Przepraszam moje rozwiązanie dotyczy poprzedniego Twojego zadania. Myślę, że to łatwiejszy
sposób dla Ciebie.
To zadanie trzeba rozwiązać, jak Krystek nie pomoże, to zrobię za kilka minut.
29 lut 23:27
Mila: | 1 | | 1 | |
| (a+x)h1= |
| (x+b)h2 pola równe |
| 2 | | 2 | |
h=h
1 +h
2
z Twojego wzoru
(a+x)h
1+(b+x)h
2=(a+b) (h
1+h
2) wymnożyc i pogrupowac wyrazy z h1 i h2
(a+x)h
1−(a+b)h
1=(a+b) h
2−(b+x)h
2
(x−b)h
1= (a−x)h
2
porównuje (1) i (2)
| | a+x | | x−b | |
|
| = |
| dokończ |
| | b+x | | a−x | |
29 lut 23:44
Eta:

Można też tak:
P, P, S zaznaczone pola , a,b,x −− podstawy trójkątów
Mamy trzy trójkąty podobne
Stosunek pól trójkątów podobnych równy jest kwadratowi skali podobieństwa
zatem:
| | S+P | | x | | 2P+S | | a | |
|
| = ( |
| )2 i |
| = ( |
| )2 |
| | S | | b | | S | | b | |
| | P | | x2 | | P | | a2 | |
(*) 1+ |
| = |
| i (**) 2 |
| +1= |
| |
| | S | | b2 | | S | | b2 | |
| | x2 | | a2 | |
to: (**) 2* |
| −2+1= |
| /*b2 |
| | b2 | | b2 | |
| | a2+b2 | |
2x2 −b2=a2 ⇒ 2x2= a2+b2 ⇒ x2= √ |
| |
| | 2 | |
taki odcinek jest
średnią kwadratową długości podstaw a i b trapezu
1 mar 00:40
Eta:
| | a2+b2 | |
Poprawka : oczywiście x= √ |
| |
| | 2 | |
1 mar 00:44