rozwiąż równanie:
qq: rozwiąż równanie:
x−2√x−2=6
podnosilam do kwadratu calosc,ale i tak cos jest nie tak.
28 lut 23:09
asdf: x2 − 4x + 4 = 6
x2 − 4x −2 = 0
28 lut 23:12
asdf: albo x2 − 4x − 4 = 6
nie jestem pewien
28 lut 23:14
Marti: musisz podniesc do kwadratu zeby pierwiastek zlikwidowac, przeniesc wszystko na jedną strone i
przyrównac do zera, wyjdzie ci równanie kwadratowe i obliczyc pierwiastki, tak sądzę
28 lut 23:15
asdf: x2 − 4x − 4 = 36
tak?
28 lut 23:16
Natala:
x−6 =2√x−2
i teraz do kwadratu przy warunku x>6
28 lut 23:17
ZKS:
x − 2 − 2√x − 2 = 4
√x − 2 = t ≥ 0
t2 − 2t − 4 = 0
t2 − 2t + 1 − 5 = 0
(t − 1)2 − 5 = 0
(t − 1 + √5)(t − 1 − √5) = 0
t = 1 − √5 < 0 ∨ t = 1 + √5 ⇒ √x − 2 = 1 + √5 / 2 ⇒ x − 2 = 6 + 2√5 ⇒ x = 8 + 2√5
28 lut 23:17
Natala:
i otrzymasz wynik
x=8+2√5
28 lut 23:18
krystek: założyć ,że x−2>0 lubx−6=2√x−2 /2
(x−6)2=4Ix−2I
28 lut 23:19
Jack:
x−6=2√x−2 \ 2 (zał. x≥6)
x2−12x+36=4x−8
x2−16x+44=0
x2−16x+64−20=0
(x−8)2−20=0
(x−8−2√5)(x−8+2√5)=0
8−2√5∉D − nie spełnia założenia: x≥6.
Stąd jedyne rozwiązanie: x=8+2√5
28 lut 23:20
ICSP: panowanie i panie ICSP już jest w tym temacie

a teraz na poważnie. Pierwsza rzecz która jest oczywista dla każdej osoby to x > 2 wynika z
dziedziny
dalej :
x − 2
√x−2 = 6
x − 2 − 2
√x−2 − 4 = 0
t =
√x−2 t > 0
t
2 − 2t − 4 = 0
Δ = 4 + 16 = 20
√Δ = 2
√5
| | 2 + 2√5 | |
t1 = |
| = 1 + √5 spełnia założenia |
| | 2 | |
t
2 < 0 widać że nie spełnia założeni
mamy wiec
√x−2 = 1 +
√5
x − 2 = 1 + 2
√5 + 5
x = 8 + 2
√5
28 lut 23:20
qq: a skąd te 4 ? dwojka spod pierwiastka też zostala podniesiona do kwadratu ?
28 lut 23:21
qq: pytanie nieaktualne.
28 lut 23:21
qq: Dziekuje

juz wszystko sie zgadza
28 lut 23:28
ICSP: Zawsze na końcu
28 lut 23:28
Eta:
ICSP 
i tym razem

dla
ZKS
28 lut 23:33
ICSP:
28 lut 23:34
ICSP: i oczywiście dla
ZKS
28 lut 23:34
Eta:
28 lut 23:35
ZKS:
Nie miałem okazji nawet zapytać Cie
ICSP jak tam studia?
28 lut 23:38
ICSP: Studia strasznie

Analiza jakoś mi idzie, psychologia też. Z programowaniem nie ma problemu. Tylko ta algebra
abstrakcyjna...
Np.
Udowodnić że jeżeli dla każdego elementu a grupy G zachodzi : a
2 = e to grupa G jest abelowa.
Jak się za to zabrać?!
28 lut 23:52
ZKS:
Ale to nie tłumaczył wykładowca jak takie zadnie zrobić?
28 lut 23:58
ICSP: Wytłumaczył

Już wiem. Tylko jak pierwszy raz na to spojrzałem to było jedno wielkie wtf?!
28 lut 23:59
Eta:
28 lut 23:59
ICSP: Eta zrobisz?
29 lut 00:00
ZKS:
Dla mnie to jest abstrakcja hehe.

Nie wiem co to takiego ale ciekawie brzmi abelowa.
29 lut 00:01
ICSP: Są 4 warunki na grupę. Jeżeli jednak mamy jeszcze dodatkowo 1 warunek(przemienność) to grupa z
działaniem które jest przemienne nazywana jest grupą abelową
29 lut 00:03
ICSP: ZKS ale umiesz sprawdzać czy coś jest grupą czy nie ?
29 lut 00:08
ZKS:
Gdybym ja miał coś chociaż podobnego u siebie na matematyce to z chęcią bym pomógł.
29 lut 00:20
ICSP: mogę ciebie nauczyć sprawdzać czy coś jest grupą
29 lut 00:21
ZKS:
Jeszcze mogę posiedzieć z 10 min więc z chęcią posłucham.
29 lut 00:25
ICSP: Zakładam ze wiesz co to jest działanie wewnętrzne ?
29 lut 00:26
ZKS:
Mniej więcej wiem.
29 lut 00:28
ICSP: dobrze.
Czy odejmowanie jest działaniem wewnętrznym w zbiorze liczb naturalnych ?
29 lut 00:29
Eta:
29 lut 00:30
Eta:
3−5= −2∉ N
29 lut 00:30
ICSP: Eta
Wiesz co
29 lut 00:31
ICSP: to było pytanie do ZKS xD
29 lut 00:31
Eta:
On też to wie

........ nawet przedszkolaki wiedzą
29 lut 00:32
Eta:
Ja myślałam,że Ty tego nie wiesz?

Sorry, już się nie wcinam
29 lut 00:33
ICSP: To może jeszcze powiesz czy dodawanie liczb niewymiernych jest wewnętrzne?
29 lut 00:34
ZKS:
Miałem takiego typu zadanie na kolosie jednym czy operacja □ zdefiniowana a □ b =
dfl a − ab
+ b jest operacja w zbiorze liczb naturalny.
29 lut 00:35
ICSP: chyba nie
29 lut 00:36
ZKS:
Jest odejmowanie więc nie.
29 lut 00:38
ICSP: Sprytne
29 lut 00:44
ICSP: chociaż gdyby to bardziej wrednie zrobili to mógłby być problem
29 lut 00:45
ZKS:
A co do Twojego pytania to jeżeli dobrze coś kojarzę to dodawanie jest działaniem wewnętrznym
zbiorów liczb naturalnych całkowitych wymierny i rzeczywistych więc chyba dodawanie liczby
niewymiernych nie jest działaniem wewnętrznym.
29 lut 00:45
ZKS:
Jeszcze było to samo tylko że pytanie w zbiorze liczb całkowitych oraz sprawdzić czy jest
przemienne.
29 lut 00:47
ICSP: Weź dwie liczby niewymierne. Dodaj je i sprawdź czy ich wynik pozostanie w zbiorze

Proste
29 lut 00:47
ZKS:
Właśnie tak myślę że skoro dodamy dwie liczby niewymierne to pozostanie liczba niewymierna.
29 lut 00:52
ICSP: wiec jest wewnętrzne?
29 lut 00:53
ZKS:
Hmm tak? ?
29 lut 00:57
ICSP: czy liczba √2 jest niewymierna?
29 lut 00:58
ZKS:
29 lut 01:02
ICSP: a czy liczba −√2 jest niewymierna?
29 lut 01:03
ZKS:
Chwila zastanowienia i chyba nie.
29 lut 01:06
ICSP: √2 + (−
√2) = 0
0 ∊ do niewymiernych
29 lut 01:08
ZKS:
Do całkowitych.
29 lut 01:10
ICSP: czyli jaki wniosek?
29 lut 01:11
ZKS:
Chyba nie.
29 lut 01:13
ICSP: nie wniosek czy nie wewnętrzne
29 lut 01:15
ZKS:
Nie wewnętrzne.
29 lut 01:19
Tomcio: a jak rozwiązać
x−√2< x−√3
−−− −−−−
√3 √2
29 lut 01:24
ZKS:
√2x − 2 <
√3x − 3
(
√3 −
√2)x > 1
Teraz usuń niewymierność z mianownika.
29 lut 01:26
ZKS:
Dobra ja idę na spanie. Jutro jak coś posłucham o tych grupach więcej.

Dobranoc.
29 lut 01:30