matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
ewa 18:
Rozwiąż nierówność
28 lut 23:03
krystek:
(n+3)!
≤28
2!(n+3−2)!
28 lut 23:16
Beti:
(n+3)!
(n+1)!(n+2)(n+3)
(n+2)(n+3)
C
n+3
2
=
=
=
2!*(n+1)!
2(n+1)!
2
(n+2)(n+3)
≤ 28
2
i rozwiąż nierówność kwadr.
28 lut 23:16
pigor:
... dla myślących ...
inaczej dana nierówność jest
n+3
2
(n+3)*(n+2)
⇔
≤ 28 i n+3>2 ⇔
≤ 28 / *2 i n>−1 ⇔
2*1
(n+3)(n+2)≤ 56 i n>0 ⇔ (n+2)(n+3)≤ (5+2)(5+3) i n>0 ⇔
0< n ≤5
. ...
28 lut 23:25