stereometria
to tylko ja: Proszę o pomoc w zadaniu:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 1 i √2.Najkrótsza krawędź boczna
jest prostopadła do podstawy ,a najdłuższa krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod
kątem 30 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Pp=√2,ale jak obliczyć Pb?
5 kwi 16:26
Basia: Podpowiadam
5 kwi 21:39
Basia:
Wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa sa tr.prostokątnymi
L
1 (najkrótsza) L
2 (najdłuższa) i d − przekątna podstawy tworzą tr.prostokątny
d
2 = 1
2+(
√2)
2=1+2=3
L
1√3=6
Można policzyć pole tych ścian, których bokiem jest L
1
| | L1*a | | 2√3*1 | |
P1 = |
| = |
| =√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | L1*b | | 2√3*√2 | |
P2 = |
| = |
| =√3*√2=√6 |
| | 2 | | 2 | |
L
2 = 2L
1 = 4
√3
L
2 a=1 i L
3 tworzą tr.prostokatny
a
2 + L
32 = L
22
wyliczasz L
3
L
2 b=
√2 i L
4 też tworzą tr.prostokątny
b
2 + L
42 = L
22
wyliczasz L
4
5 kwi 22:04
Basia: Błąd rachunkowy się tam wkradł
Nawet dwa
Wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa sa tr.prostokątnymi
L1 (najkrótsza) L2 (najdłuższa) i d − przekątna podstawy tworzą tr.prostokątny
d
2 = 1
2+(
√2)
2=1+2=3
L
2= 2
L
1=1
Można policzyć pole tych ścian, których bokiem jest L1
| | b*L1 | | √2*1 | | √2 | |
P2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
L
2=2 a=1 i L
3 tworzą tr.prostokątny
a
2 + L
32 = L
22
1
2 + L
32 = 4
L
32=3
L
3=
√3
| | a*L3 | | 1*√3 | | √3 | |
P3= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
L
2=2 b=
√2 i L
4 też tworzą tr.prostokątny
b
2 + L
42 = L
22
(
√2)
2 + L
42 = 2
2
2 + L
42 = 4
L
42=2
L
4=
√2
| | b*L4 | | √2*√2 | | 2 | |
P4 = |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
c = P
p + P
1 + P
2 + P
3 + P
4
6 kwi 10:28
to tylko ja: Dziękuję bardzo
6 kwi 15:45