.
buhaj: w trapezie ABCD gdzie AB||CD,
A=(−4,2) B=(5,11) C=(7,1) a pkt D lezy na proste3j y=13x−54 oblicz:
− wspołrzedne wierzchołka D.
Planowałem to zrobic tak:
równanie prostej BC
odległość pkt A od tej prostej
D musi mieć taką samą odległość wiec teoretycznie dało by rade. Praktyka okazała sie inna
jakieś straszne wyniki mi zaczęły wychodzić przez co mysle ze musi byc "lepszy" sposób
28 lut 22:49
think: buhaj, w praktyce to wystarczy wyznaczyć prostą AB poszukać równoległą do niej przechodzącą
przez wierzchołek C a później poszukać punktu przecięcia z prostą do której należy punkt D.
28 lut 23:01
buhaj: ref.
28 lut 23:01
krystek:

D=(x, 13x−54) i teraz sposób I Rnie AB i CD jako równoległe i p D musi należec do tej
prostej
28 lut 23:01
buhaj: dzięki
Panowie zabieram sie za liczenie
28 lut 23:03
krystek: Powodzena!
28 lut 23:04
think: ehh ja tam jestem
kobietą...no ale mimo to, powodzenia
28 lut 23:06