prawdopodieństwo
betiii: W klasie jest 10 chłopaków i 14 dziewczyn. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w losowo wybranej
dwójce jest przynajmniej 1 dziewczyna
28 lut 22:36
krystek: A→1 dziewczyna i 1 chłopiec lub 2 dziewczyny
28 lut 22:38
rumpek:
| | | | 24! | | 23 * 24 | |
|Ω| = C242 = | = |
| = |
| = 23 * 12 = 276 |
| | | 2! * 22! | | 2 | |
| | | | | | | |
|A| = C142 + C101 * C141 = | + | * | = 10 * 14 + 91 = 231 |
| | | | |
| | 14! | | 13 * 14 | |
= |
| = |
| = 13 * 7 = 91 |
| | 2! * 12! | | 2 | |
28 lut 22:41
pigor: ...lub niech
A − szukane zdarzenie, to A' − zdarzenie przeciwne , wtedy
| | | | 10*92*1 *1 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| =1− |
| = |
| | | | 24*232*1 | |
| | 5*9 | | 5*3 | | 15 | | 92−15 | |
=1− |
| = 1− |
| =1− |
| = |
| = 7792≈ 0,8 . ...  |
| | 12*23 | | 4*23 | | 92 | | 92 | |
28 lut 22:58
betii: Wielkie dzięki ; ))
28 lut 23:04