twierdzenie o równaniach całkowitych
demoo: Rozwiąż równanie:
2(x2−1)2+x(2x+3)2=11x2+14x
Wskazówka: Wyłącz wspólny czynnik przed nawias.
I kurde jakoś nie mogę tego wspólnego czynnika wyciągnąć bo po wymnożeniu, dodawaniu i
odejmowaniu tego wszystkiego wychodzi mi postać z którą już nic nie mogę zrobić. Proszę o
pomoc.
28 lut 22:29
ICSP: można oczywiście próbować wyłączać coś przed nawias jednak moim zdaniem łatwiej będzie to
wszystko powymnażać i próbować coś zrobić z wielomianem który powstanie.
28 lut 22:31
think: wskazówka dodatkowa nie wymnażaj wszystkiego tylko zajmij się
x(2x + 3)2 − 11x2 − 14x
28 lut 22:34
demoo: @think niestety nie wiem co z tym zrobić...
no niby mam:
x(2x+3)2−11x2−14x=−2(x2−1)2
po wymnożeniu
4x3+x2−5x=−2(x2−1)2
i co z tym dalej?
4 mar 16:57
demoo: próbowałem też wszystko wymnożyć i wyszedł mi taki wielomian:
2x
4+4x
3−3x
2−3
po znalezieniu rozwiązania całkowitego (1) i po podzieleniu wyszło mi:
(2x
3+6x
2+3x+3)(x−1)=0
i z tym pierwszym już nie jestem w stanie nic zrobić

pomocy!
4 mar 17:11
demoo: up
4 mar 19:35