..
izaa: | | 1 | |
Dla jakich m pierwiastki rownania x2+ |
| +m2= mozna przedstawic w postaci x1=sinα, |
| | mx | |
| | π | |
x2=cosα i α∊(0, |
| ). Warunki mam ,ze delta>badz=0 i x12+ x22=1 ale jak ja mam delte z |
| | 2 | |
tego wyliczyc..
28 lut 21:59
Mila: Napisz to równanie porządnie, jaka jest jego prawa strona?
28 lut 22:10
izaa: tam powinno byc =0
28 lut 22:38
Mila: Izaa tak?, na pewno?
28 lut 22:59
izaa: tak
28 lut 23:04
28 lut 23:06
izaa: no wlasnie nie
28 lut 23:15
izaa: x jest w mianowniku
28 lut 23:15
Mila: Równanie wygląda tak:
zał.
| | π | |
α∊(0, |
| ⋀ m≠0 ⋀ Δ≥0 ⋀ x12+ x22=1 ( bo sinα+cos2α=1) |
| | 2 | |
(x
1+ x
2)
2= x
12+ x
22 +2x
1*x
2
spróbuj dalej sama
28 lut 23:17
28 lut 23:34
ICSP: ciekawe zadanko

Zapewne jest błąd w druku. Jeśli jednak nie to ktoś ma pomysł?
28 lut 23:37
Mila: ICSP x ma być w liczniku i wszystko jest w porządku.
28 lut 23:41
ICSP: załóżmy jednak że równanie jest w postaci :
ma ono mieć dwa pierwiastki rzeczywiste : x
1 oraz x
2. Przemnażam więc przez x
| | 1 | |
x3 + m2x + |
| = 0 Jak widzimy powstaje równanie trzeciego stopnia które nie może mieć |
| | m | |
dwóch pierwiastków rzeczywistych. Zakładamy więc że to równanie musi mieć pierwiastek
dwukrotny.
Równanie sześcienne ma pierwiastek dwukrotny gdy jego Δ = 0 . Liczymy Δ.
| | m2 | | 1 | | m6 | | 1 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = |
| + |
| |
| | 3 | | 2m | | 27 | | 4m2 | |
| | m6 | | 1 | | 27 | |
Δ = 0 ⇔ |
| + |
| = 0 ⇔ 4m8 + 27 = 0 ⇔ m8 = − |
| i otrzymujemy |
| | 27 | | 4m2 | | 4 | |
sprzeczność. Tak wiec równanie to nigdy nie będzie posiadało takich pierwiastków o jakie nam
chodzi.
28 lut 23:43
ICSP: szalony ICSP znów dał popis swoich szalonych zdolności
28 lut 23:44
Eta:
I gitara

.........
28 lut 23:45
ICSP: Piękne rozwiązanie podchwytliwego zadania
28 lut 23:49
Mila: Izaa?
29 lut 00:06