uzupełnij ciąg
Paweł: uzupełnij ciąg (1,4,10,22,?,94...)
mi wyszlo 45,5 zobaczcie czy dobrze
28 lut 21:52
ICSP: niestety nie
28 lut 21:55
Beti: ale jesteś blisko
28 lut 21:56
Paweł: kurde to nie wiem
28 lut 21:59
Paweł: pomozcie mi
28 lut 21:59
ICSP: myśl

bardzo fajne zadanie
28 lut 22:00
kachamacha: a co robiłes że ci wyszło 45,5?
28 lut 22:01
think: Paweł poszukaj wzoru w różnicach między kolejnymi wyrazami.
28 lut 22:01
Paweł: kurde nie śmiejcie się jak coś pokręciłem
to jest ciąg geometryczny tak

nie mamy a5
a
5=
√an−1*an+1 i taki jest wzór

jak tak to
a
5=
√22*94 = 45,735435435346346 ileś tam
o to chodzi czy
czy ten drugi wzór
a
5=116/2=58
28 lut 22:07
ICSP: według ciebie jest to ciąg geometryczny ?
Oto dowód że to nie jest ciąg geometryczny.
w ciągu geometrycznym :
a22 = a1 * a3
42 = 1 *10
16 = 10
sprzeczność.
28 lut 22:08
Paweł: aaa oki już kapuje co jest ciąg geometryczny a arytmetyczny a co do tego zadania to
wyjdzie 58 dobrze
28 lut 22:14
krystek: Pomożemy:4=2*1+2
10=4*2+2
22=10*2+2
i teraz
28 lut 22:15
Paweł: nie no nie wiem :<
28 lut 22:22
Jack:
to raczej wygląda na zadania na inteligencję. Inaczej można by przecież ten ciąg uzupełnić
dowolnie
28 lut 22:26
think: Paweł:
4 − 1 = 3
10 − 4 = 6 //// 3*2
22 − 10 = 12 ////6*2
to następna różnica ile będzie wynosić?
28 lut 22:27
Paweł: odpowiedzi mam 4 ( bo to zamknięte jest)
A.56
B.44
C.46
D.64
skoro
44= 21*2 +2
46= 22*2+2
56=27*2+2
64=31*2+2
i co se moge wybierać
28 lut 22:29
Paweł: think już wiem bedzie odp C

?
28 lut 22:31
Mila: 1 → 4 → 10 → 22 →x → 94
+3 +6 +12 +?
28 lut 22:32
Paweł: Mila 24 (chyba)
28 lut 22:33
krystek: lub an=an−1*2+2
28 lut 22:33
krystek: lub an=an−1*2+2
28 lut 22:33
Mila: Tak!

a potem?
28 lut 22:34
think: zgadza się różnica będzie 24 więc
22 + 24 = ...

i koniec zadania
28 lut 22:35
Paweł: mila 44
28 lut 22:35
Paweł: o matko dobra wiem co teraz najlepiej powiedzieć " Siadaj pała !" dobra ale dzięki za
wytłumaczenie tego
pozdrawiam wszystkich
28 lut 22:37
Mila: Paweł − 48 następna różnica
46+48 =94

1 → 4 → 10 → 22 → 46 → 94
+3 +6 +12 + 24 +48
28 lut 22:44