Logarytmy wykonaj działania
zizuz: | | 1 | |
a) log2 16 − |
| log2 4 + 3log2 8 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| log−3 |
| + 3log3 1 − log3 |
| |
| | 3 | | 27 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
c) |
| log100 − 2log10 + |
| log1000 |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 21:42
ICSP: wiesz ile wynosi log
2 16
28 lut 21:42
think: jeśli nie wiesz to Ci podpowiem...
logab = c ⇔ ac = b
czyli log216 = x ⇔ 2x = 16 ⇒ x = ...?
28 lut 21:43
zizuz: Ale jak to sie rozwiązuje? Może mi ktoś chociaż tyle wytłumaczyć?
28 lut 22:06
28 lut 22:09
28 lut 22:11
zizuz: Tylko, że ja dalej nic nie rozumiem..
28 lut 22:26
think: zizuz...
log216 = x
2x = 16
x = ...
czego nie rozumiesz? nie rozumiesz do jakiej potęgi dwójka daje 16?
28 lut 22:29
zizuz: no to rozumiem

tylko, że nie wiem jak dalej sie rozwiązuje te przykłady
28 lut 22:41
28 lut 22:42
think: w ten sam sposób odpowiadasz sobie na pytanie podstawa logarytmu podniesiona do jakiej potęgi
daje mi liczbę logarytmowaną
log216 = 4 bo 24 = 16
itd
28 lut 22:45