wielomiany
nikki: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+3) jest równa 1 matomiast z dzielenia przez
dwumian (x −1) jest równa 5. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
(x+3)(x −1).
Bardzo proszę o rozwiązanie, bo zupełnie zapomniałam jak rozwiązuje się takie zadania i nie
wiem jak się za nie zabrać.
28 lut 21:22
nikki: Tzn będę wdzięczna chociaż za naprowadzenie.
28 lut 21:24
Mila: reszta ma postać:
R(x)=ax+b (wielomian o jeden stopień niższy niż dzielnik)
R(−3) =1
R(1) =5
Podstaw i oblicz a i b
28 lut 21:27
28 lut 21:28