są to zadania z ksiązki "zadania z matematyki stosowanej" T.Stanisz i inni...
mrkaxy: jak się oblicza pochodne jeśli mamy funkcje zawierającą działanie w nawiasie do potęgi jak na
przykłądach poniżej:
f(x) = (x−1)5
f(x) = x(x−12)3
f(x) = (x3 − 1)2
28 lut 21:09
Tragos: f(x) = (x−1)5
f'(x) = 5(x−1)4 * (x−1)' = 5(x−1)4
28 lut 21:11
mrkaxy: no to jeszcze jakoś ogarnąłem, ale kolejne przykłady?
wiem, że w drugim powinno wyjść f'(x) = (x−12)
2−(4x−12)
ale nie mam pojęcia jak do tego dojść...
28 lut 21:26
Aga1: f'(x)=1*(x−12)3+x*3(x−12)2
Lub
f(x)=x(x−12)(x−12)2=(x2−12x)(x−12)2
f'(x)=(2x−12)(x−12)2+(x2−12x)2(x−12)
29 lut 10:13
Klekota: ZASADA JEST TAKA:
jeśli zmienna (w tym przypadku x) jest "uwikłana" w kilka funkcji, czyli jest argumentem tzw.
funkcji złożonej, to pochodną liczymy tak:
pochodna funkcji wewnętrznej razy pochodna funkcji zewnętrznej.
W przykładzie 3 funkcją wewnętrzną jest (x3 − 1) a funkcją zewnętrzną jest t2, gdzie t = (x3
− 1)
Należy zatem policzyć pochodną (x3 − 1), która wynosi 3x2 a nastepnie pomnożyć ją przez
pochodną t2, która wynosi 2t:
f ' =(3x2) * 2t = (3x2)* 2(x3−1)
Ta zasada obowiązuje zawsze. Można ją zastosować, np. dla wyznaczenia pochodnej funkcji f(x) =
sin(x2 +1)
29 lut 11:01
mrkaxy: Wielkie dzięki, super to wyjaśniłeś
29 lut 11:11