prosta i sieczna okręgu
Wiktor: Oblicz dla jakiej wartości m : prosta o równaniu y= −x + m ma dwa punkty wspólne z okręgiem o
równaniu x2+y2 = 2
28 lut 21:01
rumpek:
x2 + y2 = 2
x2 + (−x + m)2 = 2
...
28 lut 21:04
Wiktor: oblicz dla jakiej wartosci m : prosta o równaniu y= −x+m ma dwa punkty wspólne z okręgiem o
równaniu x2+y2=4
mała poprawka w równaniu okręgu
28 lut 21:04
Miki: gdy odległośc prostej od środka jest mniejsza od promienia okręgu
28 lut 21:05
Wiktor: @Miki
to wszystko ?

nie potrzeba żadnych obliczeń ?
28 lut 21:08
rumpek:
x2 + (m − x)2 = 4
x2 + m2 − 2mx + x2 = 4
2x2 − 2mx + m2 − 4 = 0
Δ = 4m2 − 8 * (m2 − 4) = 4m2 − 8m2 + 32 = −4m2 + 32 > 0
−4m2 + 32 > 0 / : (−4)
m2 − 8 < 0
(m − 2√2)(m + 2√2) < 0
m∊(−2√2, 2√2)
Odnośnie sposobu Miki musisz policzyć odległość prostej y = −x + m od punkt środka okręgu,
i potem rozwiązać nierówność d < r
28 lut 21:14
Wiktor: dzięki rumpek !
28 lut 21:19