równanie okregu
bla bla: znajdź równanie okregu który przechodzi przez A(3,1) i jest styczny do 3x2 + y2 = 7 w
punkcie B(1,2)
5 kwi 16:19
bla bla: pomocy
5 kwi 19:09
bla bla: ma ktoś jakiś pomysł

5 kwi 23:17
Basia: czy to równanie 3x2+y2=7 na pewno jest poprawne ?
5 kwi 23:29
Basia: Pomysł mam, ale rachunki nie będą miłe.
5 kwi 23:32
Bogdan:
Co wiesz o krzywej 3x2 + y2 = 7 ? (to nie jest okrąg)
5 kwi 23:34
bla bla: wiem tyle, że to elipsa
5 kwi 23:39
Bogdan:
Tak, to elipsa o równaniu:
5 kwi 23:46
Basia: Bogdanie pomagasz ?
5 kwi 23:47
bla bla: ale nic wiecej nie wiem co z tym zrobić
5 kwi 23:48
Bogdan:
Basiu, proszę bardzo. Jestem ciekaw Twojego pomysłu
5 kwi 23:50
Basia: Trzeba napisać równanie stycznej do elipsy w punkcie B(1,2).Nazwijmy ją k.
A∈do okręgu
B∈do okręgu
okrąg jest styczny do k
To powinno wystarczyć.
5 kwi 23:54
Basia: Równanie stycznej do elipsy w p−cie P(x
0,y
0) ma postać
tutaj mamy:
3x + 2y = 7
2y = 7 − 3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Środek okręgu leży na prostej m prostopadłej do k i przechodzącej przez B
Napisać jej równanie
I szukać punktu S takiego, że S∈m i SA=SB=r
Z tego, że A i B należą do okręgu można wcześniej wyznaczyć zależność między a i b.
Liczenie paskudne zdaje się. Może jest jakiś prostszy sposób.
6 kwi 00:04
Basia: A może i nie.
B∈m
S(a,b) ∈m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3−a)
2+(1−b)
2=r
2
(1−a)
2+(2−b)
2=r
2
(3−a)
2+(1−b)
2=(1−a)
2+(2−b)
2
9 − 6a + a
2 + 1 − 2b + b
2 = 1 − 2a + a
2 + 4 − 4b + b
2
2b = 4a−5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i to wystarczy do wyznaczenia a i b
r = SA lub r=SB
nie takie straszne
6 kwi 00:13
bla bla: 2
y =−−− x + c ....co to jest za prosta...
3
6 kwi 00:19
Basia: prostopadła do k; każda prosta ma równanie postaci y=ax+b ale a i b już zostały
wykorzystane do oznaczenia współrzędnych środka okregu więc powiedzmy y=dx+c
6 kwi 00:23
bla bla: yhy...

dziekuje

sama bym nigdy tego nie zrobiła
6 kwi 00:33