matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup prawidłowy trójkątny, POMOCY !!
madzik:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym promień okręgu opisanego na podstawie wynosi
√
3
, a kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy
π
ma miarę
.
3
28 lut 20:38
dero2005:
α = 60
o
2
R =
√
3
=
h
p
3
3
h
p
=
√
3
2
2
a =
√
3
h
p
= 3
3
a
2
√
3
9
P
p
=
=
√
3
4
4
h
3
= tg 60
o
=
√
3
→ h =
1
h
p
3
2
h
s
=
√
h
2
+ (
1
3
h
p
)
2
=
√
3
P
p
*h
V =
= oblicz
3
3
P
b
=
*a*h
s
= oblicz
2
P
c
= P
p
+ P
b
= oblicz
28 lut 22:25