Prosze o pomoc
izaa: Dla jakich p nierownosc jest spelniona dla kazdego x? (p2−1)x2 + 2(p−1)x +2 >0
28 lut 20:37
rumpek:
powinno starczyć

p
2 − 1 > 0
Δ < 0
28 lut 20:39
Miki: p2−1>0 i Δ<0
oraz sprawdzić co będzie gdy p2−1=0
28 lut 20:39
Miki: gdy p=1też .
28 lut 20:41
ZKS:
1o
a = 0 ⇒ p2 − 1 = 0 ⇒ (p + 1)(p − 1) = 0 ⇒ p = ±1
Dla p = −1
−4x + 2 > 0 więc nie dla każdego x
dla p = 1
2 > 0 więc dla każdego x
2o
a > 0 ∧ Δ < 0
p2 − 1 > 0 ⇒ (p + 1)(p − 1) > 0 p ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞)
[2(p − 1)]2 − 4 * 2 * (p2 − 1) < 0 / : 4
(p − 1)2 − 2(p − 1)(p + 1) < 0
(p − 1)(p − 1 − 2p − 2) < 0
(p − 1)(−p − 3) < 0
−(p − 1)(p + 3) < 0
(p − 1)(p + 3) > 0 ⇒ p ∊ (−∞ ; − 3) ∪ (1 ; ∞)
p ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞) ∧ p ∊ (−∞ ; − 3) ∪ (1 ; ∞) ⇒ p ∊ (−∞ ; − 3) ∪ (1 ; ∞)
Ostatecznie
1o ∪ 2o ⇒ p = 1 ∨ p ∊ (−∞ ; − 3) ∪ (1 ; ∞) ⇒ p ∊ (−∞ ; − 3) ∪ <1 ; ∞)
28 lut 20:47
izaa: ojojoj dziekuje

28 lut 20:48