ciągi, wykaż
ohayou: wykaż, że nie istnieje taka liczba całkowita p, że dwa wyrazy ciągu są równe −3.. an=n2+pn+p..
p∊R,
−3=n2+pn+p
28 lut 20:35
ohayou: ?
28 lut 20:47
Miki: n2+pn+p+3=0
28 lut 20:50
ohayou: to wiem, ale jak to teraz wykazać?
28 lut 20:59
Miki: Δ=p−4p−12>0 aby były dwa rozwiazania
28 lut 21:03
ohayou: hmm.. no to (−∞,2)U(6,∞).. to mamy.. czyli teraz wyznaczamy miejsca zerowe? ymm?
28 lut 21:08
ohayou: ?
28 lut 21:17
pigor: ... no nie

, szukasz
p=? takich, że
an≠−3 ⇔
n2+pn+p≠3 ⇔ n
2+pn+p+3 ≠ 0 , czyli takich p dla których Δ<0 ⇔ p
2−4(p+3)<0 ⇔
p
2−4p+4−16<0 ⇔ |p−2|<4 ⇔ −2< p < 6 ⇔
p∊{−1,0,1,2,3,4,5} i teraz wstaw sobie te
wartości po kolei do wzoru na
an i zobacz czy "wyjdą ci" 2 wyrazy równe −3

. ...
28 lut 21:24
krystek:

Masz wykazać ,że nie ma takiego p
Więc musiałoby być
28 lut 21:40
pigor: ... i co wyszły ci

, nie powinny

, a wtedy c.n.w (co należało wykazać) i tyle .
28 lut 21:46
krystek: | | −(p2−4p) | |
i |
| >0⇒−p2+4p>0⇒p(4−p)>0 p>0 i p<4Co jest sprzeczne i nie ma takiego p ,że dwa |
| | 4 | |
wyrazy będą równe −3
28 lut 21:47
krystek: I co zainteresowany @ohayou. Rozumiesz?
28 lut 22:17