potrzebna pomoc
end: Dany jest ciąg an= n2 + 4n − 8
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24
b) zbadaj czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu
28 lut 20:34
end: a) n2 + 4n − 8= 24
n2 +4n − 32= 0
Δ= 16+128=144, √Δ=12
x1=8 x2=−4
i nie wiem co dalej czy to jest dobrze
28 lut 20:48
Eta:
odp: n= 4 czyli czwartym wyrazem ciągu an
spr: a
4= 4
2+4*4−8= .......... 24
b) podobnie .........
28 lut 20:56
end: tak 4 zgadza się
a b) to będzie n2+4n−8=10
i to wyliczyć tak
28 lut 21:01
Eta:
Δ= 88 √Δ= √88= 2√22 −−− jest liczbą niewymierną
zatem n1 I n2 ∉N+
Liczba 10 nie jest wyrazem tego ciągu
28 lut 21:06
end: dziękuję
28 lut 21:11