Stereometria
Ami: Oblicz masę sztaby srebra w kształcie graniastosłupa o wymiarach podanych na
rysunku (w podstawie jest trapez, a=6, b=16 i oba boli 13) . Przyjmij, że gęstość srebra jest
równa 10500 kg/m3. Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
* Obliczyłam V=2640 cm3 zmieniłam jednostki..ale szczerze nie wiem co dalej.
28 lut 20:32
Mateusz:
| | m | |
To teraz wzorek na gęstosc z fizyki lub chemii powinnaś go znać d= |
| |
| | v | |
d−gęstosc
v−objętosc
m−masa
wyznaczasz m z tego wzoru obliczenia V nie sprawdzałem ale zakładam ze dobrze policzyłaś
28 lut 20:41
Ami: Dziękuję
28 lut 21:11