marcin i celina prasując razem mogą wyprasować stertę koszul w ciągu 6 h. gdyby marcin
prasował sam przez 2h a następnie celina przejęłaby prasowanie na 5 h to wyprasowaliby połowę
koszul. ile czasu potrzebuje każde z nich na samodzielne wyprasowanie wszystkich koszul?
| 1 | ||
Marcin i Celina w ciągu 1h wspólnej pracy wykonują | całej pracy | |
| 6 |
| 1 | ||
Marcin w ciągu 1h wykonuje | pracy | |
| m |
| 1 | ||
Celina w ciągu 1h wykonuje | pracy | |
| c |
| 1 | 1 | 1 | ||||
+ | = | |||||
| m | c | 6 |
| 2 | |
część pracy wykonana przez Marcina w ciągu 2h | |
| m |
| 5 | |
część pracy wykonana przez Celinę w ciągu 5h | |
| c |
| 2 | 5 | 1 | ||||
+ | = | |||||
| m | c | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | ||||
| m | c | 6 |
arytmetyczne, no to ja uzupełnię je
rozwiązaniem algebraicznym np. takim :
1m+1c= 16 /* (−2) i 2* 1m+5* 1c= 12 ⇔
⇔ −2m−2c= −13 i 2m+ 5c= 12 /+ stronami ⇔
⇔ 3c= −26+36 i 2m= 12−5c ⇔
⇔ 3c= 16 i 2m= 12−5c ⇔ c=18 h tyle godzin potrzebuje Celina
i 2m=12−518 ⇒ 2m=918−518 ⇔ 2m=418 ⇔ m=9 h −
a tyle Marcin na samodzielne wyprasowanie wszystkich koszul , o
facet szybszy
. ...