Planimetria, okrąg opisany na trójkącie
Arro: http://img23.imageshack.us/img23/7402/ccf2009040500000.jpg
Wyżej zamieszczam link ze strony książki, chodzi mi o całe zadanie 7 ! tam jest rysunek
do niego. Kochani proszę o pomoc ! od godziny blisko już się męcze z tym

Z góry
dzięki
5 kwi 16:03
benia: Niech ten trójkąt ma podstawę a oraz ramię b.
Wysokość h=20cm
R=13cm
Rys. Prowadzimy wysokość h. Z punktu, który jest środkiem okręgu opisanego na tym Δ
prowadzimy promień do wierzchołka podstawy Δ oraz drugi promień do wierzchołka wspólnego
dla obu ramion.
Utworzył nam się Δ prostokątny o bokach a2, R, h−R.
Z tw. Pitagorasa : (h−R)2+(a2)2=R2
Podstaw za h i R. Otrzymasz a=4√30.
Teraz liczymy b również z tw. Pit. dla Δ, którego boki to a2, b, h.
h2+(a2)2=b2
b=√520, czyli b=2√130
Obw.=a+2b
Obw.=4√30+4√130
Obw.=4(√30+√130) cm
5 kwi 16:27
Arro: dzięki bardzo

uratowałaś mnie

thx
5 kwi 20:44
Arro: wszystko jest cacy i super wszystko się zgadza wynik taki sam jak w odp w książce

ale
mam jedne pytanko jeszcze, otóż dlaczego ten bok, wykorzystany dla liczenia boku "a" ,
tzn. odcinek poprowadzony ze srodka okregu opisanego do podstawy "a" tego trójkąta jest
oznakowany "h−R" a wg mnie powinno być "R−h".
Droga Beniu czy mogłabyś mi to wytłumaczyć?
5 kwi 23:37