wielomiany
luck: w(x)=(x2−2)4−4x4
28 lut 20:03
ICSP: [(x
2−2)
2]
2 − (2x
2)
2 =

a
2 − b
2 =

znamy wzorki? To dobrze.
28 lut 20:05
pigor: ... nie wiem jakie jest polecenie, ale ze wzoru skróconego mnożenia ,
różnica kwadratów masz np. :
w(x)=(x
2−2)
4−4x
4=(x
2−2)
2−2x
2)((x
2−2)
2+2x
2)=
=(x
2−2−
√2x)(x
2−2+
√2x)((x
4−4x
2+4+2x
2)= (x
2−
√2x−2)(x
2+
√2x−2)(x
4−2x
2+4) i ...
możliwe, że jeszcze coś się da zrobić . ...
28 lut 20:15
aks: [(x2−2)2−2x2][(x2−2)2+2x2]
dalej się już gubię −.−
28 lut 20:19
ICSP: już masz gotowe
28 lut 20:20
aks: (x
4−2x
2+4)
a czy na pewno nie da się tego dalej rozłożyc? bo wydaje mi się że jest taka możliwośc
28 lut 20:21
ICSP: da się

Tylko tu trzeba szaleńca xD
28 lut 20:22
jol: przydałby się jakiś szaleniec
28 lut 20:33
ICSP: x2 − 2x2 + 4 = (x2 − √6x + 2)(x2 + √6x + 2)
głupi błąd xD
28 lut 20:36
fatal: w drugim nawiasie powinien byc plus
28 lut 20:37
ICSP: Owszem przyznaję się do błędu. Usunąłem tamten post żeby się nie myliło. Teraz jest
28 lut 20:38
Trivial: Aha! ICSP nieomylnym!
28 lut 20:38
ICSP: Trivial
28 lut 20:40
fatal: akurat mam ten temat więc może macie ochotę na kolejne zadania?
28 lut 20:49
ICSP: daj
28 lut 20:50
fatal: mam tu fragment z którym również nie mogę sobie poradzić:
(x4+22x2+81)
no i przykład który wyprowadził mnie z równowagi:
W(x)=x8+x4+1
z góry dziękuje ^^
28 lut 20:54
ICSP: a)
x4 + 22x2 + 81 = x4 + 22x2 + 121 − 40 = (x2 +11)2 − (2√10)2 = (x2 + 11 − 2√10)(x2
+ 11 + 2√10)
b) x8 + x4 + 1 = x8 + 2x4 + 1 − x4 = (x4 +1)2 − (x2)2 = (x4 − x2 + 1)(x4 + x2 + 1)
=
= (x4 +2x2 + 1 − 3x2)(x4 + 2x2 + 1 − x2) = (x2 −√3x + 1)(x2 + √3x + 1)(x2 − x +
1)(x2 + x + 1)
28 lut 21:00
fatal: a) (x4+14x2+18)
b) (x4+4x2+9)
28 lut 21:16
Eta:
28 lut 21:17
ICSP: omg więcej

Nie robić

Ja idę zjeść kolacje i wracam
28 lut 21:19
fatal: to tak dla poprawienia kondycji

smacznego
28 lut 21:20
ICSP: x4 + 14x2 + 18 = x4 + 14x2 + 49 − 31 = (x2 + 7)2 − (√31)2 = (x2 + 7 − √31)(x2 + 7
+ √31)
x4 + 4x2 + 9 = x4 + 6x2 + 9 − 2x2 = (x2+3)2 − (√2x)2 = (x2 − √2x + 3)(x2 + √2x
+ 3)
28 lut 21:27