roztwory procenty stężenie
xoxo: HELP

z 4% roztworu soli odparowano 3 kg wody i otrzymano rozwtór 10%. jaka jest masa nowego
rozwtoru?
28 lut 20:02
dejot: 4/100 = m. subst/m roztw.
10/100 = m.subst/(m roztw −3)
mnozymy na krzyz
10m roztw − 30 = 1oo m. subst
4m roztw =100 m .subst
podstawiamy
10 m roztw − 30 = 4m roztw
6m roztw =30
m roztw = 5
28 lut 20:50
pigor: ,,, lub bardziej ...

przejrzyście np. tak :
niech
m=? − szukana masa roztworu
4%m=10%(m−3) /:2% ⇔ 2m=5m−15 ⇔ 3m=25 ⇔
m=5kg −szukana
masa . ...
28 lut 20:57
Eta:

4*x −3*0 =10(x−3)⇒ 4x= 10x −30⇒ x= 5 kg
28 lut 21:02