Zad. Ciało o masie m=100 kg zsuwane po równi pochyłej pochyłej o wysokości h =1 m i podstawie l
= 10m siłą F przyłożoną poziomo . Współczynnik tarcia ciała o równię wynosi f = 0,3. Oblicz
pracę wykonaną przez siłę F przy zsuwaniu się ciała ruchem jednostajnym wzdłuż całej równi/.
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie
| μl−h | ||
W odpowiedziach jest taki wyprowadzony wzór W=mgl | ||
| l+μh |
h=1m, l=10m, m=100kg, f=0,3, g=9,81m/s2
tgA=h/l
Siła F rozkłada się na siłe styczną Fs i normalną Fn do równi
Fs=FcosA; Fn=FsinA
P=mgsinA
Nacisk na równię Nr=N−Fn=mgcosA−FsinA
siła tarcia T=Nr*f
siła Fs, która zapewnia ruch wzdłuż równi jest równa T−P
Fs=T−P
Fs=(T−P)cosA=Nr*f−P=(mgcosA−FsinA)f−mgsinA
Fs=mgcosA*f−FsinA*f−mgsinA
Fs+FsinA*f=mgcosA*f−mgsinA
FcosA+FsinA*f=mgcosA*f−mgsinA
F=mg(cosA*f−sinA)/(cosA+sinA*f)
F=196,8753Nm
Praca L=F*10 [Nm]
| μl−h | ||
F=mg | ||
| l+μh |