wiek taty wiek syna
xoxo: 5 lat temu ojciec był 9 razy starszy od syna a za 20 lat razem będą mieli 100 lat. ile lat ma
każe z nich obecnie?
28 lut 19:50
Aga1: x−−obecny wiek syna
y−−obecny wiek ojca
x−5 wiek syna 5 lat temu
y−5 wiek ojca 5 lat temu
x+20− wiek syna za 20 lat
y+20−− wiek ojca za 20 lat
y−5=9(x−5)
x+2=+y+20 =100
rozwiąż układ.
28 lut 19:54
Aga1:
powinno być.
x+20+y+20=100
28 lut 19:55
xoxo: wychodzi mi y=120

x+y=140 więc: x=140−y, które podstawiłam jako x we wzorze: y−5=9(x−5)
co robię źle?
28 lut 20:10
Aga1: x+y=60
28 lut 20:11
xoxo: ale ze mnie baran haha
28 lut 20:13
gość: a czy czasami nie powinno być 9(y−5)=x−5 skoro y to wiek ojca?
28 lut 20:19
xoxo: liczyłam wg tamtych wzorów i się zgadza, ojciec ma obecnie 50 lat, a syn 10, więc za 20 lat syn
bd mieć 30, a ojciec 70 więc jest równiutkie 100
28 lut 20:25