Nierówność wykładnicza
Kuba: Rozwiąż nierówność wykładniczą:
5
x − 5
3−x≥20
niewiem jak to ugryźć

ma ktoś może jakiś pomysł?
za drugą piątką ma być do potegi 3 minus x tylko nie umiem tego napisać
28 lut 19:50
ICSP: 5
x − 5
3−x ≥ 20
5
2x − 20 * 5
x − 125 ≥ 0
t = 5
x t > 0
t
2 − 20t − 125 ≥ 0
teraz to banał
28 lut 19:52
Kuba: Super ! wielkie dzięki za odpowiedź !
28 lut 19:53
ICSP: to jeszcze nie jest odpowiedź xD
28 lut 19:55
Kuba: a skąd się bierze to 52x ?
28 lut 19:57
Kuba: wiem trzeba potem wyliczyć delte i tak dalej

ale to już umiem
28 lut 19:58
ICSP: 5
x *5
x = 5
x+x = 5
2x
myślimy co wykonujemy
28 lut 19:58
Kuba: taka wersja bardzo skrócona
28 lut 20:05
Kuba: dzięki wielkie za pomoc: )
28 lut 20:05