prędkość dorga czas
xoxo: z miast odległych o 800 km wyjechały naprzeciw siebie 2 auta. jedno ruszyło o 12:00 i jechalo z
prędk. o 30 km/h mniejszą niż drugie. drugie auto wyruszyło o 15:00. oblicz prędkość obu
samochodów, jeśli wiadomo, że spotkały się w połowie drogi. o której godz. nastąpiło
spotkanie?
28 lut 19:42
LuckyStrikeAGH:
Dane : t − czas wyruszającego o 12:00
v − prędkość wyruszającego o 15:00
stąd
(t−3)− czas wyruszającego o 15:00
(v−30) − prędkość wyruszającego o 12:00
Układ równań
t(v−30)=400 stąd t=400v−30
(t−3)v=400 więc (400v−30−3)v=400
(490−3vv−30)v=400
490v−3v2=400v−12000
3v2−90v−12000=0
Δ=152100
√Δ=390
stąd v=80
podstawiając do układu równań na początku mamy t=8
Odpowiedź: Spotkali się o 20:00.
29 lut 14:54