skr
franka: Ułamek algebraiczny
Skróć ułamki; podaj konieczne założenia:
a) 4x3 / 16x2
b) 3x12 / 6x8
/<−−−−−−−−−−−−−−−−−− kreska ułamkowa
W a wyjdzie 1x4 ? czy jak to policzyć?
28 lut 19:36
ICSP: 1*x = x
| | x | |
a) |
| czyli masz dobrze |
| | 4 | |
28 lut 19:37
ICSP: oczywiście założenie x ≠ 0
28 lut 19:37
franka: ICSP a ten drugi 1x42?
28 lut 19:39
ICSP: a założenie?
28 lut 19:39
franka: yyyyyy jak się to założenie wyznacza?
28 lut 19:40
franka: D=R−{0} ?
28 lut 19:42
ICSP: nie mozesz dzielić przez 0 ⇒ mianownik ≠ 0
28 lut 19:42
ICSP:
28 lut 19:42
franka: 2≠0?
28 lut 19:43
ICSP: Dziedzinę ustalamy przed rozpoczęciem jakichkolwiek działan.
28 lut 19:44
franka: to jakie będzie to założenie?
28 lut 19:45
franka: chyba też x≠0
28 lut 19:48
franka: ICSP jesteś?
28 lut 19:53
ICSP: i daltego powiedziałem ze masz

D : x ∊R\{0} w obydwu przykładach.
28 lut 19:54
28 lut 20:03
franka: ISPC proszę pomoż mi z tymi przykładami
28 lut 20:12
franka: w tym 2− gim tak trzeba liczyć ?
−8x+3x325x
28 lut 20:17
ICSP: 1. Najpierw zajmij się licznikiem.
a) działanie w nawiasie
b) mnożenie. Pamiętaj o tym że jeżeli mnożysz x
a *x
b = x
a+b
28 lut 20:19
franka: to jak to będzie? wszystko jest źle to co obliczyłam
28 lut 20:22
ICSP: nie wiem jak ty to policzyłaś ale zrobimy po kolei.
(−3x)
2 =
28 lut 20:24
franka: no −23=−8 i tyle napisałam
28 lut 20:26
franka: ten 2 przykład
28 lut 20:27
franka: (−3x)2=−9x
28 lut 20:32
ICSP: NIE
28 lut 20:35
ICSP: (−3x)*(−3x) =
28 lut 20:35
franka: a 9x
−*−=+
28 lut 20:36
ICSP: NIE

x*x
28 lut 20:38
franka: x2
28 lut 20:42
ICSP: (−3x)*(−3x) = ?
28 lut 20:43
franka: 9x2
28 lut 20:45
ICSP: 
lecimy dalej :
teraz jest :
x
6 * 9x
2 =

przypomnę że
x
a * x
b = x
a+b
28 lut 20:46
franka: 9x8
28 lut 20:52
ICSP: dobrze
Mamy teraz postać :
wykonaj działania w liczniku oraz w mianowniku.
W mianowniku masz to samo co przed chwila.
Licznik spróbuj sama wymyślić
28 lut 20:55
franka: 18x16 / 18x7 ?
28 lut 21:04
ICSP: prawie

9x
8 + 9x
8 jest źle
ale
a + a = 2*a
teraz możesz spróbować
28 lut 21:05
franka: 8116
28 lut 21:09
franka: tak?
28 lut 21:09
ICSP: pierwsze było bliżej.
9x
8 + 9x
8 = 2 * .. =

a + a = 2 * a
Jeżeli ci to ułatwi to :
2 = 2 * 1 = 2 * x
0
i teraz możesz na mocy twierdzenia :
x
a * x
b = x
a+b kombinować.
28 lut 21:11
franka: 2*9x8
już nie wiem ICSP napisz proszę bo jutro mam sprawdzian z całego romantyzmu
28 lut 21:14
ICSP: 2xo * 9x8 = 2*9(x0 * x8) = 18*x0+8 = 18x8.
Teraz skracaj.
28 lut 21:18
franka: wyjdzie x
28 lut 21:20
franka: ICSP zrób ten 2 przykład
28 lut 21:23
ICSP: To było od razu widać ze wyjdzie x. Mam nadzieję że nie zapomniałaś o założeniach..
| | (−2x)3 − 3(−x)3 | | −8x3 + 3x3 | | −5x3 | |
b) |
| = |
| = |
| = ... |
| | (5x)2 | | 25x2 | | 25x2 | |
dokończ. Myślę że dasz radę. Dopisz oczywiście założenia.
28 lut 21:25
franka: −x5
28 lut 21:29
ICSP:
28 lut 21:30
franka: a ten przykład :
25 − x2 5 + x
28 lut 21:31
ICSP: (25 − x
2) = (5−x)(5+x)
ze wzoru : a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
PAMIĘTAJ O ZAŁOŻENIACH

i skróć co się da.
28 lut 21:32
franka: 5−x
28 lut 21:34
ICSP:
28 lut 21:36
franka: a ten przykład
4x2 − 9 3 − 2x
28 lut 21:36
ICSP: tak samo.
a2 − b2
28 lut 21:39
domisbsj: Skrócić ułamek algebraiczny 16x2
16 maj 08:12