matematykaszkolna.pl
Pole trapezu równoramiennego Carolajna: w trapezie równoramiennym długosc przekątnej jest rowna a, zaś kąt jaki tworzy ta przekątna z dłuższą podstawą ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
5 kwi 15:10
Carolajna: jako ze nie wiem jak się zabrac za to zadanie, próbowałam z twierdzenia cosinusów, ale mam dwie niewiadome. doszłam do wniosku ze powinnam policzyc pole takiego jednego trójkata pomnozyc razy dwa i mam pole trapezu, tylko szukam wysokosci i nie wiem jak ją wyliczyć
5 kwi 15:18
Carolajna: aha przypomniało mi się jeszcze ze na kazdym trapezie rownoramiennym moge opisac okrąg.. kurcze ale nie wiem jak mam to wykorzystac..
5 kwi 15:33
Eta: Pomagamemotka
5 kwi 15:34
Carolajna:
5 kwi 15:39
Eta: Narysuj ten trapez ABCD zaznacz spodek wysokości na podstawie AB przez E podstawę dolną oznacz "c" górną "b" odcinek IEBI = x gdzie x = (c −b)/2 w ΔAEC : IACI=a IECI=h IAEI= c − x więc c − x = c − c−b2 => c −x = c+b2 teraz wylicz z funkcji tryg. w ΔAEC h/a = sinα => h = a*sinα podobnie: IAEI /a = cos α => IAEI = a*cosα => c+b2 = a*cosα zatem Ptrapezu= (c+b)*h/2 to: Ptrapezu = IAEI*h/2 podstaw dane i oblicz P
5 kwi 15:42
Eta: Jak ?.... wszystko jasne? emotka P= a2*sinα*cosα
5 kwi 15:49
Eta: Można zapisać też tak: P= 12*a2*sin2α
5 kwi 15:51
Carolajna: c − x = c − c−b2 => c −x = c+b2 tego nie rozumiem
5 kwi 15:56
Carolajna: nie rozumiem dlaczego to tak jest
5 kwi 15:57
Eta: długość IAEI= IABI − IEBI czy tak ? w każdym trapezie równoramiennym IEBI= x = ( podst. dolna − podst . górna )/2 −−− rozumiesz? teraz IAEI − IABI = c −c−b2 = 2c − c +b2 = c +b2 czy juz rozumiesz ? czekam na odp.
5 kwi 16:06
Carolajna: tak emotka przeproaszam za kłopot... nie umiem liczyc... policzyam sobie c−c+b2 dziękuje raz jeszcze
5 kwi 16:09
Eta: Sory powinno być w ostatniej linice IAEI= IABI − IEBI
5 kwi 16:10
czesc: Czesc
23 kwi 15:53
czesc: Jestem daniel Jak obliczyci pole trapezu z niewiadomej h?
23 kwi 15:53
czesc: JAK obliczyc pole trapezu z niewiadomo h i kątem 45* ?
23 kwi 15:56