Pole trapezu równoramiennego
Carolajna: w trapezie równoramiennym długosc przekątnej jest rowna a, zaś kąt jaki tworzy ta
przekątna z dłuższą podstawą ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
5 kwi 15:10
Carolajna: jako ze nie wiem jak się zabrac za to zadanie, próbowałam z twierdzenia cosinusów, ale
mam dwie niewiadome. doszłam do wniosku ze powinnam policzyc pole takiego jednego
trójkata pomnozyc razy dwa i mam pole trapezu, tylko szukam wysokosci i nie wiem jak ją
wyliczyć
5 kwi 15:18
Carolajna: aha przypomniało mi się jeszcze ze na kazdym trapezie rownoramiennym moge opisac okrąg..
kurcze ale nie wiem jak mam to wykorzystac..
5 kwi 15:33
Eta: Pomagam
5 kwi 15:34
Carolajna:
5 kwi 15:39
Eta:
Narysuj ten trapez ABCD
zaznacz spodek wysokości na podstawie AB przez E
podstawę dolną oznacz "c" górną "b"
odcinek IEBI = x
gdzie x = (c −b)/2
w ΔAEC : IACI=a IECI=h IAEI= c − x
więc c − x = c −
c−b2 => c −x =
c+b2
teraz wylicz z funkcji tryg. w ΔAEC
h/a = sinα =>
h = a*sinα
podobnie:
IAEI /a = cos α => IAEI = a*cosα =>
c+b2 = a*cosα
zatem P
trapezu= (c+b)*h/2
to:
P
trapezu = IAEI*h/2
podstaw dane i oblicz P
5 kwi 15:42
Eta: Jak ?.... wszystko jasne?

P= a
2*sinα*cosα
5 kwi 15:49
Eta: Można zapisać też tak:
P= 12*a2*sin2α
5 kwi 15:51
Carolajna: c − x = c − c−b2 => c −x = c+b2 tego nie rozumiem
5 kwi 15:56
Carolajna: nie rozumiem dlaczego to tak jest
5 kwi 15:57
5 kwi 16:06
Carolajna: tak

przeproaszam za kłopot... nie umiem liczyc... policzyam sobie
c−c+b2
dziękuje raz jeszcze
5 kwi 16:09
5 kwi 16:10
czesc: Czesc
23 kwi 15:53
czesc: Jestem daniel Jak obliczyci pole trapezu z niewiadomej h

?
23 kwi 15:53
czesc: JAK obliczyc pole trapezu z niewiadomo h i kątem 45*


?
23 kwi 15:56