geometria analityczna
pan karp: witam, mam za zadanie przekształcić ten wzór prawdopodobnie w jakiś inny
o(a,b);r) : (x−a)2 + (y−b)2 = r2
jest to wzór na okrąg o środku w punkcie (a,b) i promieniu r
no i wyszło mi coś takiego po zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia
x2 + a2 + y2 + b2 −2xa−2yb = r2
czy wszystko jest ok? no i czy ewentualnie mogę coś z tym jeszcze zrobić dodatkowo?
28 lut 19:29
Eta:
Tak: o: x2+y2−2ax−2by +c=0 , gdzie S(a,b) r2= a2+b2−c i a2+b2−c >0
to postać ogólna okręgu
28 lut 19:37