nierówność liniowa kwadratowa
Dociekliwy: n(n+1) > 3
Nie potrafię tego rozwiązać bez delty... Pytanie: da się?
28 lut 19:12
ICSP: tak. Mozna graficznie
28 lut 19:13
Dociekliwy: Dalej nie za bardzo wiem jak to złapać. Miejsca zerowe? Jakieś podpowiedzi?
28 lut 19:17
ICSP: graficznie to znaczy rysujesz dwie funkcje i sprawdzasz gdzie się przetną.
Jeśli chcesz dokładniej to bez delty się nie obędzie.
28 lut 19:18
Dociekliwy: A jeśli dodam, że liczba n jest naturalna?
28 lut 19:19
ICSP: to nic nie zmienia.
28 lut 19:23
ICSP: chociaż można sprawdzać po kolei
dla n = 1
1 * 2 > 3
2 > 3 − sprzecznosć
dla n = 2
2 * 3 > 3
6 > 3

n ≥ 2 oraz n ∊ N
28 lut 19:24
Dociekliwy: Wynik chyba jednak tak, bo z deltą wychodzi coś około "n > 1,3" a dla naturalnych odpowiedź w
zbiorze jest " n ≥ 2 "
28 lut 19:26
Dociekliwy: O właśnie, o to mi chodziło! Dzięki wielkie
28 lut 19:27
Agata: MATMA:
7. Graniastosłup, którego siatka składa się z 10 wielokątów,to graniastosłup mający w
podstawie:
A. pięciokąt B. Sześciokąt C. Siedmiokąt D. ośmiokąt
8. Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu o wymiarach 6cm,5cm i 8 cm jest równa:
A.80 cm B. 76cm C. 92cm D.98cm
9. Ostrosłup, którego siatka składa się z 7 wielokątów, to ostrosłup o podstawie:
A. sześciokątnej B. Czworokątnej C. pięciokątnej D. siedmiokątnej
28 lut 19:28
Dociekliwy: 7. D − wyobraź sobie graniastosłup, musi mieć 2 podstawy, a reszta to ściany boczne, ilość
ścian bocznych jest równa ilości kątów w tym przypadku.
8. B − na dole podstawa: 2 krawędzie po 5cm i 2 krawędzie po 6cm, to samo na górze + 4
krawędzie boczne po 8cm
9. A − tak jak w zadaniu 7, ale ostrosłup ma 1 podstawę.
28 lut 19:32
Eta:
7/ dwie podstawy i 8 ścian ⇒ w podstawie ośmiokąt
8/ 4a+4b+4c= 4(a+b+c)=.............
9/ 1 podstawa i 6 ścian ⇒ w podstawie sześciokąt
28 lut 19:33