funkcja kwadratowa
nikki: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx
2 = (m+3)x + 4 = 0 ma dwa różne
rozwiązania. Suma odwrotności liczb opisujących miejsca zerowe jest mniejsza od 2.
Wieeem, że to zadanie z serii "klasyczne", ale coś mi nie chce wyjść prawidłowo.
Będe wdzięczna za rozwiązanie
28 lut 18:57
rumpek: pokaż swój tok myślenia

poprawimy twojego chochlika
28 lut 18:59
nikki: ok, więc
1 założenie, to że m = 0, wtedy 3x + 4 = 0 czyli x= −43
czyli jest to tylko jedno rozw., a potrzebujemy dwa więc m musi być różne od 0
2 założenie, to że Δ > 0
no to licząc wychodzą mi rozwiązania z pierwiastkami
Δ = (m+3)2 + 16m = m2 + 22m + 9
później podstawiając do Δ > o wychodzi, że m∊(−∞; −11−4√7)∪(−11+4√7;0)∪(0;+∞)
no i tutaj się gubię, bo wychodzą szalone liczby po podstawieniu do 3 założenia o miejscach
zerowych
28 lut 19:08
28 lut 19:10
rumpek: Tak jak pisałaś założenia:
1
o m≠ 0
2
o Δ > 0
To teraz tylko napisz co wstawić w znak
= u Ciebie

w przykładzie?
28 lut 19:11
nikki: o kurcze, przepraszam

zamiast = ma być + czyli wzór: mx
2 + (m + 3)x + 4 = 0
28 lut 19:13
Artur z miasta Neptuna:
Suma odwrotności liczb opisujących miejsca zerowe jest mniejsza od 2. −−− czyli:
| | x1+x2 | |
1/x1 + 1/x2 <2 ... czyli |
| < 2 |
| | x1x2 | |
28 lut 19:14
Artur z miasta Neptuna:
no to źle Δx wyliczyłaś ... powinno być m2 + 6m + 9 − 16m
28 lut 19:15
rumpek:
mx
2 + (m + 3)x + 4 = 0
2
o Δ > 0
Δ = (m + 3)
2 − 4 * 4 * m = m
2 + 6m + 9 − 16m = m
2 − 10m + 9 > 0
m
2 − 10m + 9 > 0
Δ
m = 100 − 36 = 64 ⇒
√Δm = 8
| | 10 + 8 | |
m2 = |
| = 9 próbuj dalej  |
| | 2 | |
28 lut 19:17
Artur z miasta Neptuna:
więc wychodzi Δ = (m−1)(m−9) ... o wiele ładniej, nieprawdaż

28 lut 19:17
nikki: Rzeczywiście! Jeden mały minus, a tyle siedzenia i myślenia gdzie jest błąd

Dzięki wielkie za pomoc!
28 lut 19:17
rumpek:
28 lut 19:18