ostroslup
Adele : Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 9 cm, a wysokość ściany
bocznej jest równa 3 pierwiastki z 3 cm. Oblicz:
a) miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od ściany bocznej
(zadanie pochodzi ze zbioru zadań Matematyka 3 wydawnictwa OE)
28 lut 18:56
Ja: Z cosα= 9/2 / 3pierwiastek z 3
Wychodzi pierwiastek 3/2=cosα⇒ cos=30− kąt nachylenia
Odległość spodka wysokości można policzyć ze wzoru 1/2 *a, ale nie wychodzi 9/4 xdxd
28 lut 20:14