Tożsamości trygonometryczne
Łukasz: Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.Podaj założenia.
cosα+ctgα/cosα=1+1/sinα
28 lut 18:55
Eta:
Najpierw zapisz to porządnie
28 lut 18:56
Łukasz: Proszę bardzo
28 lut 19:02
Eta:
A to zupełnie zmienia postać rzeczy
| | cosα | | cosα | | 1 | |
L= |
| + |
| = 1+ |
| |
| | cosα | | sinα*cosα | | sinα | |
L=P i teraz samodzielnie podaj założenia ...........
28 lut 19:06
rumpek:
| | cosx + ctgx | | | | | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
| | sinxcosx + cosx | | 1 | | cosx(sinx + 1) | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | sinx | | cosx | | sinx | | cosx | |
| | sinx + 1 | | 1 | |
= |
| = 1 + |
| = P |
| | sinx | | sinx | |
Założenia sobie podasz
28 lut 19:06
Eta:
28 lut 19:07
Łukasz: Dzięki wielkie
28 lut 19:11
Eta:
28 lut 19:11
Łukasz: Niestety jeszcze jeden problem

Polecenie takie samo jak wcześniej ale przykład jeszcze trudniejszy

cos
2α−sin
2α=2cos
2α−1
28 lut 19:16
Eta:
L= cos
2x −(1−cos
2x) = cos
2x−1+cos
2x=.........
L=P
28 lut 19:17
rumpek:
28 lut 19:19
Eta:
I co? trudny?
28 lut 19:19
rumpek: proponuje dopowiedzieć, że:
cos2x = cos2x − sin2x = 2cos2x − 1 = 1 − 2sin2x
28 lut 19:19
Eta:
I co? trudny?

A tak poza nawiasem : to są wzory na:
cos2α= cos2α−sin2α= 2cos2α −1 = 1−2sin2α
wykaż,że cos
2α −sin
2α = 1 −2sin
2α
28 lut 19:21
Eta:

28 lut 19:21
Łukasz: Nie czaje raczej mógłby ktoś krok po kroku wyjaśnić żebym na lekcji mógł się pochwalić
wiedzą
28 lut 19:22
Eta:
teraz: cos
2α−sin
2α= (1−sin
2α)−sin
2α=
1 −2sin2α
28 lut 19:23
rumpek: no
Eta
łukasz ogólnie to tylko jedynka trygonometryczna: sin
2x + cos
2x = 1
sin
2x = 1 − cos
2x i podstawiasz
28 lut 19:24
Łukasz: Ciężkie tygodnie czekają mnie z tą trygonometrią
28 lut 19:29
rumpek: Fajny dział
28 lut 19:30
Łukasz: Fajnie będzie jak się skończy
28 lut 19:32
Eta:
Ejj tam, ejj tam
28 lut 19:34
rumpek: Z takim podejściem to się nie nauczysz
28 lut 19:34