ciągi
mala: suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu arytmetycznego wyraza sie wzorem Sn=
2n2−4n wykaż że a6+a7= 40
28 lut 18:49
Artur z miasta Neptuna:
S7 − S5 = (a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7) − (a1+a2+a3+a4+a5) = a6 + a7
28 lut 18:51
rumpek:
I sposób:
a
n = S
n − S{n − 1}
a
n = 2n
2 − 4n − [2(n − 1)
2 − 4(n − 1)] = 2n
2 − 4n − [2n
2 − 4n + 2 − 4n + 4] =
= 2n
2 − 4n − 2n
2 + 8n − 6 =
4n − 6
a
6 = 18
a
7 = 22
a
6 + a
7 = 40
c.n.u.
II sposób:
a
6 = S
6 − S
5
a
7 = S
7 − S
6
28 lut 18:54
Beti: a1 = S1 = ...
a6 wyznacz stosując wzór na S6 (do Sn podstaw 6 za n)
a7 wyznacz stosujęc wzór na S7 (do Sn podstaw 7 za n)
dodaj a6+a7=...
28 lut 18:55
mala: jezeli liczę przykaldowo a6, podstawiam więc we wzorze 2n2−4n za n liczbę 6 tak potem
obliczając w ten sam sposób S5 i mogę obliczyć to a6 przez S6−S5 ale wtedy wychodzi mi liczba
43. zadanie nie wyjdzie z takim wynikiem. co źle robie?
28 lut 19:05
Artur z miasta Neptuna:
źle podstawiasz zapewne
2*36 − 4*6 − 2*25 + 4*5 = 72 − 24 − 50 + 20 = 18
28 lut 19:07