ostrosłupy
Adele : W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy jest równa 20 cm, a kąt
nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz:
a) dł. krawędzi bocznej;
b) wysokość ostrosłupa;
c) wysokość ściany bocznej;
28 lut 18:42
asdf:

a = 20
d = a
√2
x = 10
√2
wysokość obliczysz tg 60
o
krawedź boczną obliczysz ctg 60
o
wysokość sciany bocznej:
jak obliczyles krawedz boczna to wysokość tego ostroslupa pada na połowe podstawy pod katem
prostym (trojkat na samym dole − rozowa przerywana)
Powodzenia
28 lut 19:04
asdf: krawędź boczną obliczysz cosinus 60o
28 lut 19:07
black:
8 mar 19:02