ciągi
mala: Ciąg (cn) określony jest
wzorem cn=2n−6, gdzie n∊N+. Wybrano pięćdziesiąt początkowych wyrazów ciągu (cn), a
następnie obliczono stosunek wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od początku, do wyrazu
stojącego na miejscu k, licząc od końca. Oblicz k, jeśli wiadomo, że stosunek ten wynosi
4/ 11
28 lut 18:34
Artur z miasta Neptuna:
czyli masz obliczyć:
| ck | | 2k−6 | | 4 | |
| = |
| = |
| ... wylicz 'k' |
| c50−k | | 2(50−k)−6 | | 11 | |
28 lut 18:36
Artur z miasta Neptuna:
wybacz nie c50−k, a c50−k+1
28 lut 18:37
Mariuszu: kurwa źle!
22 sty 19:15