.
pono: liczby 3, b, c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny te same liczby są w
podanej kolejności są pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz b i c
B2=3C
a
1=3 a
2=3+r −B a
5=3+4r
a
2=3+r⇒ r=a
2−3
a
5=3 + 4(a
2−3)= 3+ 4a
2−12= 4a
2−9= 12+4r−9= 4r+3 −c
pod wzór:
(3+r)
2=3(4r+3) 9+6r+r
2=12r−9⇒ r
2−6r=0 r=0⇒NSWZ lub r=6 zatem a
1=3 a
2=9 a
3=27
proszę
28 lut 18:34
rumpek: masz odpowiedź do tego?
28 lut 18:41
rumpek:
1. ciąg geometryczny
3,b,c
2. ciąg arytmetyczny
3 − pierwszy
b − drugi
c − piąty
r = b − 3
a
5 = a
1 + (n − 1)r
c = 3 + 4(b − 3)
c = 3 + 4b − 12
c = 4b − 9
Układamy układ równań i rozwiązujemy:
b
2 = 3 * (4b − 9)
b
2 = 12b − 27
b
2 − 12b + 27 = 0
Δ
b = 144 − 108 = 36 ⇒
√Δb = 6
Teraz tylko obliczyć c:
c
1 = 3 (3c = 9 / : 3)
c
2 = 27 (3c = 81 / : 3)
dwie pary spełniają (3, 3) i (9, 27)
* mozliwe ze gdzies sie pomyliem
28 lut 18:42
pono: no ale masz w poleceniu
rosnący ciąg geometryczny a para liczb (3,3) taka nie jest

chyba ze ja cos zle mysle
28 lut 19:12
rumpek:
Podane 3,b,c podstawmy i mamy: 3,3,3 sprawdźmy:
b
2 = ac
3
2 = 3 * 3
9 = 9
L = P spełnia
28 lut 19:14
rumpek: ups

rosnący

to tak
28 lut 19:14
rumpek: tak to jest jak sie nie czyta poleceń

tylko robi zadania aby zabić czas

to tylko jedno
28 lut 19:15
pono: znam ten ból

też mi się często tak zdarza
28 lut 19:16