Znając wzór funkcji f, napisz wzór funkcji g i podaj jej wartość największą (naj
Filip: Znając wzór funkcji f, napisz wzór funkcji g i podaj jej wartość największą (najmniejszą)
gdy:
a) f(x)=x
2 , g(x)=f(x+1)−2
b)f(x)=x
2+1 , g(x)=−f(x+2)
Pomocy
5 kwi 14:33
Eta: a)
Liczysz tak:
g(x) = (x+1)2 − 2 W( −1, −2)
ramiona paraboli do góry ,bo a= 1 więc g(x) osiaga minimum
ymin = yw = − 2 dla xw = −1
b) podobnie:
g)x)= − [(x+2)2 +1] = − (x+2)2 +1 W( −2, −1)
teraz ramiona paraboli do dołu bo a = −1
więc g(x) osiaga max. ymax= yw = −1 dla x w= −2
5 kwi 14:41
Filip: ooo Eta

Dziękuje
5 kwi 14:46
Eta: 
5 kwi 14:46