matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź i wypisz wyrazy ciągu
ysiulec:
Cześć wszystkim, mam problem z jednym zadaniem
Znajdź i wypisz wyrazy ciągu a
n
∊ N+
1
n
2
−5n+12 = a
n
3
Ok, to intuicja mi mówi "policz deltę", liczymy:
1
Δ = 25 − 4 *
* 12 = 9
√
Δ
= 3
3
n
1
= 3 n
2
= 12 a
n
= (n−3)(n−12) I nie wiem co mam dalej z tym zrobić, bo wyrazy w odp to 3,6,9,12.
28 lut 18:07
Artur z miasta Neptuna:
ale jakie wyrazy a
n
masz wypisać
28 lut 18:21
ysiulec:
mam całe polecenie: Ile jest wyrazów naturalnych dodatnich?
28 lut 18:26
Artur z miasta Neptuna:
1
oooo no to masz już wie co robisz ...ale zgubiłeś/−aś
... więc:
3
1
a
n
=
(n−3)(n−12)
3
28 lut 18:42