Dla jakich wartości parametru m równanie
Łukasz: | | 2(1+cosx) | | m | |
|
| = |
| |
| | cos2x | | 1−cosx | |
posiada rozwiązanie ?
28 lut 18:05
pigor: ... np tak : dane równanie jest
⇔ mcos2x=2(1−cos
2x) ⇔ mcos2x=2sin
2x ⇔ mcos2x=1−cos2x ⇔
| | 1 | |
(m+1)cos2x=1 i m+1≠0 ⇒ cos2x= |
| i m≠−1 , a równanie to ma rozwiązanie ⇔ |
| | m+1 | |
| 1 | |
| ≤1 i m≠−1 ⇔ |m+1|≥1 i m≠−1 ⇔ (m+1≤−1 lub m+1≥1) i m≠−1 ⇔ |
| |m+1| | |
(m≤−2 lub m≥0) i m≠−1 ⇔
m∊(−∞;−1)U(−1;−2)U(0;+∞) . ...
28 lut 23:53
Mila: Cześć Pigor. Podoba mi się.
29 lut 00:17
pigor: ... no, cześć, dzięki, ale już czas na mnie , dobranoc . ...
29 lut 00:25