rozwiaz rownania:
.: 1.rozwiaz rownania:
a) (4−x)(x+5)(2x−3)=0
b) (x+1)³(x²+2x+1)(x²+5)=0
c) (16−x²)(8x³+1)(x²+2x+6)=0
d) (x²+3x+2)(x²+1)(x²−2x−3)=0
e) (x²−x−6)(x²+4x+4)=0
f) (2x²−x−1)(x+3)=0
g) (8x²−4x)(9x²+30x+25)=0
h) (9x²−16)(4x²+8)(x³−8)=0
2.rozwiaz rownania:
a) x³+4x²−2x−8=0
b) x³−3x²+4x−12=0
c) x⁵+4x³−x²−4=0
d) 3x³+5x²−12x−20=0
e) 2x³+7x²+7x+2=0
f) 3x³−7x²−7x+3=0
g) 4x³−13x²−13x+4=0
h) 5x³+21x²−21x−5+0
prosze ktos dla kogo to proste niech mi rozwiaze ja nie umiem wolalbym cale rozwiazania nie
wskazowki,pozdrawiam
28 lut 17:59
Tragos: 1) kiedy iloczyn jest równy 0? gdy dowolny z czynników jest równy 0, np. a)
(4−x)(x+5)(2x − 3) = 0
4 − x = 0 lub x + 5 = 0 lub 2x − 3 = 0
x = ...... lub x = ........ lub x = ...........
28 lut 18:09
Tragos: w 2) grupujesz w ten sposób:
a) x
3 + 4x
2 − 2x − 8 = 0
x
2(x + 4) − 2(x + 4) = 0
(x
2 − 2)(x + 4) = 0
tu już masz postać iloczynową, wiec robisz to samo co w zad. 1
28 lut 18:11