dowody logarytmy :(
Madzia: siemcia, dostałam do domu zrobić 6 dowodów z logarytmów... nie wiem o co tu chodzi, ogarniam
ogolnie logarytmy coś po troche ale nauczyciel chciał się wyżyć po feriach i zadał jakieś
coś.. gdyby ktoś mógł coś zrobić to bym bardzo dziękowała ^^
1) Oblicz loga√ab wiedząc, że loga=5 gdzie a,b są liczbami dodatnimi i a nie jest równe 1
2) Oblicz loga1/b wiedząc że logab =√2 gdzie a,b są liczbami dodatniki i a nie jest równe 1
3) Oblicz log2(−ab) wiedząc ,że log−a2 = 2 i log16b = 0,75
4)Uzsadnij że liczby 2log35 i 5log32 są równe
5) Wykaż że dla każdej liczby naturalnej k większej od 2 zachodzi równość :
log32 * log43 * log54....* logk+1=logk+12
6) Udowodnij, że jeżeli c należy do rzeczywistych dodatnich poza 1, a,b należy do rzeczywistuch
dodatnich i a2 + b2=7ab, to logc(a+b)/3 = 1/2(logc a + logcb)
Bardzo bym prosiła o pomoc, nawet nie wiem jak się do tego zabrać, jak by ktoś mógł mi to
zrobić to bym była wdzięczna ^^
28 lut 17:54
Madzia: ejjjj plx pomóżcie
28 lut 18:05
rumpek:
Zadanie 6
T: a
2 + b
2 = 7ab
a
2 + b
2 = 7ab
a
2 + 2ab + b
2 − 2ab = 7ab
(a + b)
2 = 9ab
a + b = 3
√ab / log
c
log
c(a + b) = 3log
c(
√ab ) / : 3
| logc(a + b) | |
| = logc( √ab ) |
| 3 | |
| logc(a + b) | | 1 | |
| = |
| * logc(ab) |
| 3 | | 2 | |
| logc(a + b) | | logc(ab) | |
| = |
| |
| 3 | | 2 | |
| logc(a + b) | | logca + logcb | |
| = |
| |
| 3 | | 2 | |
c.n.u.
to było chyba najtrudniejsze
28 lut 18:10