matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WARTOŚĆ FUNKCJI
Jameliaa:
WYznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=−2/3x
2
+6 w przedziale <−1;3).
28 lut 17:46
M:
12 lut 06:22
Bo_ra:
−2
f(x)=
3x
2
+6
2
f(x)=−
x
2
+6
3
−2
f(x)=
+6 ?
3x
2
12 lut 11:24
Jolanta:
liczymy f(x)na krańcach przedziału [−1,3]. To chyba tak wygląda f(x)=U{−2}3}x
2
+6
−2
−2
f(−1)=
*(−1)
2
+6=
+6=,5
1
3
3
3
f(3)= I sprawdzamy czy w przedziale nie ma wierzcholka
12 lut 11:54