Długośc przekątnej rombu
Jameliaa: POMOCY ! Krótsza przekątna rombu ma długość 6 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 140
stopni.Oblicz długość drugiej przekątnej. Wynik podaj z dokładnością do części dziesiętnych
28 lut 17:44
Artur z miasta Neptuna:
skorzystaj z faktu, że przekątna w rombie dzieli kąt na dwa równe −− przekątna jest dwusieczną
tablic trygonometrycznych będziesz musiał użyć.
28 lut 17:48
asdf:

zielona = 6
czerwona = B (szukane)
połowa zielonej = x
x = 3
pomnoż na krzyż, wyjdzie Tobie d
| | 1 | |
d = |
| B  |
| | 2 | |
28 lut 17:53
asdf: Wynik podaj z dokładnością do części dziesiętnych
28 lut 17:55
Jamelia: Dziękuję !
28 lut 18:00