Rozłóż wielomiany na czynniki
Leszek: Wielomiany...Proszę o pomoc
x3−7x−6=
x3+2x2−8=
2x3−3x2−3x+2
5 kwi 14:16
orest: jeśli się nie mylę to musisz przeżucić xsy na lewą stronę a wyrazy wolne (1,2,,3,.....)
na prawą. Powinno ci się wszystko poskracać
5 kwi 14:21
Badoch: jak dla mnie dzielisz schematem hornera...
x
3−7x−6= (wychodzi ze −1 jest dzielnikiem tej funkci)
(x+1)(x
2−1x−6)= (liczysz delte i miejsca zerowe)
(x+1)(x−3)(x+2)
reszte robisz identycznym sposobem
5 kwi 14:45
Leszek: Dzięki Badoch
5 kwi 14:56