logarytm
tam: 3log1/35
28 lut 17:31
Artur z miasta Neptuna:
log1/3 5 = log3−1 5 = −1 log3 5 = log3 5−1
3log3 5−1 = 5−1 = 1/5
28 lut 17:33
tam: ok, a na jakiej podstawie to −1 z 3−1 można przenieść przed logarytm ?
28 lut 17:34
tam:
28 lut 17:39
Artur z miasta Neptuna:
wzory logarytmów się kłaniają
clog
ab = log
a1/c b = log
a b
c
lub jak wolisz:
28 lut 17:41
tam: ale tu na stronce tej własności nie było....
28 lut 17:43
Artur z miasta Neptuna:
to już nie moja wina
28 lut 17:44
Basiek: Posługuj się kartą wzorów do matury, te właśnie wzory Cię obowiązują i pojawiają się w tego
typu zadaniach we wszystkich książkach ponadgimnazjalnych

Druk, druk i po krzyku
28 lut 17:47