matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ala:
granica funkcji
2
2
lim x→+
∞
(
lnx −
)
x
x
28 lut 17:12
Artur z miasta Neptuna:
2ln x − 1
∞
2
/
x
= lim
= // [
] czyli reguła d'Hospitala // = lim
= lim
x
∞
1
2
= 0
x
28 lut 17:14