Stereometria
Krl: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długosci c i kącie ostrym α
. Wszystkie krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem β . Wyznacz
objętosc ostroslupa
Z góry dziękuje
28 lut 17:01
rumpek:
Rysunek do zadania:
http://images35.fotosik.pl/1209/5d953f70c712e32c.jpg
Rozwiązanie:
W trójkącie prostokątnym ABC, kąt prosty (między bokami |AC| i |BC|), oraz kąt α. Z definicji
trygonometrycznych szukamy długości boku |BC|. Mamy podane również: |AB| = c.
|BC| = cosα * c
Pole podstawy:
Pozostało obliczyć wysokość, również z definicji:
....
| | 1 | | 1 | | tgβc | |
V = |
| * |
| sinαcosαc2 * |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
posprawdzaj obliczenia
28 lut 17:29
Krl:

A dobrze kąt zaznaczyłeś? BO mi się wydaje, że to ten kąt będzie
28 lut 17:37
rumpek: mój dobrze, twój źle
28 lut 17:39
Krl: Ale w zadaniu pisze kąt krawędzi ostrosłupa i PŁASZCZYZNY podstawy. Twój kąt to kąt krawędzi
ostrsłupa i krawędzi podstawy
28 lut 17:41
rumpek: Skoro wiesz lepiej to po co zadanie wrzuciłeś?
28 lut 17:43
rumpek: "Jeśli wszystkie krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem, to
spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie podstawy."
28 lut 17:43