całka
D: wyprowadzic wzor na calke postaci :
całka (nie wiem jak wstawic symbol) √x2+kdx
skorzystaj z odpowiedniej calki stowarzyszonej
28 lut 16:53
Artur z miasta Neptuna:
∫
√x2 +k dx
hmmm całka stowarzyszona
28 lut 16:56
pan calka: to jest calka Eulera. robisz podstawienie x
2= coshx ale jest to pracochlonne, sama calka
zajmuje 3 strony a4
28 lut 17:58
Trivial:
Podstawienie
√x2+k = t−x
28 lut 18:10
D: ktos by mogl mi to zrobic? i rozpisac?
28 lut 19:11
Trivial:
Użyjemy podstawienia
√x2+k = t−x.
Wyliczymy z niego x:
x
2+k = (t−x)
2 = t
2−2tx+x
2
2tx = t
2 − k
Następnie różniczkujemy
dx = ...dt
Wstawiasz x do swojego podstawienia
Podstawiasz wszystko do całki i całkujesz. Wyjdzie całka z wyrażenia wymiernego.
28 lut 19:15
D: ale jak rozniczkuje i jak podstawiam?
28 lut 19:35
Trivial: Tu już moja rola się kończy. To są podstawy.
28 lut 19:37
D: to chociaz zrozniczkowanie poprosze
28 lut 19:39
28 lut 19:40
D: i to jest dt ? dx?
28 lut 19:44
Trivial:
| | t2−k | |
dx = ( |
| )'dt ← trzeba pochodną policzyć. |
| | 2t | |
28 lut 19:44
D: pochodna wzgledem t?
28 lut 19:47
Trivial: tak.
28 lut 19:49
D: czyli bedzie 2t/2 tak? i co wtedy?
28 lut 19:52
Trivial: Nie oszukuj, nie będzie takie proste.
28 lut 19:57
D: to jak? bo nie wiem teraz ?
28 lut 19:59
28 lut 20:00